Odpady z surowców roślinnych, przynajmniej ich większość, nadal można wykorzystać. Technologia opracowana przez badaczki z Politechniki Łódzkiej pozwala wytwarzać z takich surowców odpadowych opakowania, które można… zjeść.
Badaczki z Instytutu Technologii i Analizy Żywności Politechniki Łódzkiej – mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz – opracowały technologię pozwalającą wytwarzać jadalne opakowania z odpadów roślinnych. Ich produkcja zakłada użycie wyłącznie surowców naturalnych. Pomysł został zgłoszony do ochrony patentowej i bierze udział w konkursie „Mam pomysł na startup” organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi.
Jadalne opakowania
Na rynku dostępne są już opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z produktów roślinnych np. ze zbóż, które można skonsumować. Jednak do ich produkcji wykorzystuje się surowce o cechach konsumpcyjnych, zaś autorki nowego patentu chcą pójść o krok dalej – zamiast pełnowartościowej żywności używają odpadów roślinnych dostarczanych przez przemysł spożywczy.
– Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego. Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych – podkreśliła dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka. – Opakowania są przeznaczone do pakowania produktów sypkich (cukru, zbóż, orzeszków), o stałej konsystencji (owoców, warzyw, produktów gastronomicznych) oraz o konsystencji dressingu (jak sosy) – dodała.
Przyjazne dla środowiska
Biotechnolożki z łódzkiej uczelni zdają sobie sprawę, że wzrost ekologicznej świadomości doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych, jednak nie zawsze dzieje się to z poszanowaniem środowiska naturalnego. Jak wyjaśniła dr inż. Gałązka-Czarnecka w celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego; taka produkcja przynosi również wysoką emisję dwutlenku węgla do atmosfery.
Opracowane na PŁ opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z odpadów roślinnych mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja. Poza tym, że rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej, to trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem go do powszechnego użytku.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl