Przejdź do treści

Badacze tworzą piwo z zapomnianych odmian polskiego chmielu

Spis treści

Naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie rozpoczęli prace nad stworzeniem piwa z wykorzystaniem typowo polskich, starych i często już zapomnianych odmian rodzimego chmielu.

Dr inż. Marek Zdaniewicz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, który kieruje badaniami, zaprosił do współpracy kolegów zajmujących się różnymi dyscyplinami naukowymi. Tak powstał interdyscyplinarny zespół, w którego skład wchodzą chemik, mikrobiolog, inżynier i technolog.

– Opracowanie technologii wytwarzania typowo polskich stylów piwa jest bardzo ambitnym przedsięwzięciem, głównie od strony naukowej i jej praktycznego zastosowania. Dotychczas w badaniach bardzo mało uwagi poświęcało się polskim, wysoko chmielonym stylom piwnym – powiedział Zdaniewicz w rozmowie z PAP.

Piwa wysoko chmielone nie są zbyt powszechne, bo wymagają bardziej czasochłonnego procesu obróbki, ale jest to wynagradzane głębszym aromatem. Zdaniewicz w swoich badaniach chce wykorzystać na końcowym etapie warzenia piwa polskich odmian chmielu zwyczajnego m.in. Marynki, Izabeli czy Oktawii.

Ale badacze pozyskują od plantatorów także rzadkie, stare i niemal już zapomniane odmiany chmielu. – Nasz chmiel pozostaje wciąż nieprzebadany, a jego potencjał niedoceniony – podkreślił Zdaniewicz.

Jak przypomina uczony, aż do 2011 r. na polskim rynku dominowały piwa w stylu lager. To mniej aromatyczne napoje. Chmielenie, które nadaje aromat temu piwu, jest delikatne. – Chcemy, aby wyniki naszych prac miały wpływ na poprawę walorów smakowych piwa – zapewnia naukowiec.

– Niewielka ilość aktualnej, polskiej literatury piwowarskiej powoduje, że często entuzjaści piwa mają ograniczone możliwości poszerzania swojej wiedzy. W związku z tym na stronie internetowej projektu znajdą się jeszcze w tym roku praktyczne informacje nie tylko dla przedsiębiorców, ale też dla pasjonatów złocistego trunku – obiecał Zdaniewicz. Bardziej zaawansowany know-how związany z użytymi technologiami będzie z kolei udostępniany na zasadzie licencji.

Według szacunków rocznie na świecie produkowanych jest ok. 2 mld hektolitrów piwa, czyli ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi. Najwięcej piwa – ok. 140 l rocznie na osobę – wypijają Czesi, Polacy – ok. 100 l na osobę.

Badania mają koncentrować się także na technologii produkcji, która ma być przyjazna dla środowiska.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce, fot. Pixabay

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

chleb Pieczywo

Innowacyjne pieczywo pszenne na zakwasie. Projekt Politechniki Łódzkiej i BioStar

sklep

Produktoskop pomoże wykryć podwójną jakość produktów

W poszukiwaniu archeologicznych pozostałości napojów alkoholowych

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły