Aspartam to intensywna substancja słodząca. Dzięki temu, że jest prawie 200 razy słodszy od sacharozy (tradycyjnego cukru spożywczego) może być stosowany w małych dawkach do słodzenia produktów i nie dostarcza kalorii. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej dodatek aspartamu do produktu spożywczego oznacza się numerem E 951. Pomimo iż, jest on jedną z najbardziej intensywnie badanych substancji chemicznych dostępnych na rynku spożywczym, to nadal niektórzy mają wątpliwości co do bezpieczeństwa stosowania go. Najwyższa pora poznać odpowiedzi na nurtujące nas pytania!
Aspartam – jak został odkryty?
Aspartam został wynaleziony już pod koniec XX wieku (1965), kiedy to chemik, James Schlatter, pracujący na zlecanie firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company, poszukiwał leku na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Aspartam odkrył całkiem przypadkiem, kiedy to wbrew zasadom bezpieczeństwa i higieny pracy polizał swój palec, na którym była odrobina aspartamu. Tak właśnie powstał ten związek. Nie całe 20 lat później, po szeregu badań, a także przeprowadzeniu odpowiedniego procesu legislacyjnego, rozpoczęto jego produkcję na masową skalę.
Obecnie na świecie produkcją aspartamu zajmuje się kilka koncernów spożywczych, pośród których można wymienić: Monsanto, Ajinomoto (Japonia), Merisant (Francja) oraz Holland Sweetener Company (Holandia).
Produkty w jakich występuje aspartam?
Aspartam znajdziemy przed wszystkim w słodkich produktach przeznaczonych do spożywania na zimno, np. słodkich napojach bezalkoholowych lub gumach do żucia. A wszystko to dlatego, że aspartam w podwyższonych temperaturach rozkłada się na wolne aminokwasy i nie nadaje się do podgrzewania. Czasami jego stabilność podnosi się także po przez mieszanie z tłuszczami i maltodekstryną.
W związku z powyższym, aspartam dodaje się przed wszystkim do:
- gum do żucia,
- lodów,
- dżemów,
- deserów,
- wyrobów czekoladowych,
- napojów mlecznych,
- napojów bezalkoholowych.
Dodatkowo, aspartam może być wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do słodzenia tabletek i syropów, a także w produkcji żywności niskoenergetycznej/dietetycznej.
Szkodliwość aspartamu
Aspartam, jako dodatek do żywności został uznany za bezpieczny przez wiele, bo ponad 100 organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności i jej wpływem na zdrowie. Wśród nich należy wymienić takie jak: UK Food Standards Agency, Health Canada i Food Standards Australia New Zealand. A z kolei w Narodowym Instytucie Raka (National Cancer Institute) uznano, że nie ma wystarczających dowodów na związek aspartamu z jakimkolwiek typem nowotworu.
Również zdaniem Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności, aspartam spożywany w bezpiecznych dawkach (tzn. maksymalnie 40mg/kg masy ciała na dzień, jest bezpieczny i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
To na co należy zwrócić uwagę to kwestia osób z fenyloketonurią, czyli chorobą, w której organizm człowieka nie jest zdolny do przemiany aminokwasu – fenyloalaniny. Źródłem właśnie tego związku jest aspartam, z tego względu osoby chore na fenyloketonurię nie mogę spożywać produktów będących źródłem aspartamu.
Więcej informacji znajdziesz na Aspartam – czym tak naprawdę jest i czy należy się go obawiać
Aspartam i skutki uboczne
Wraz z rozpoczęciem stosowania aspartamu, wybrane osoby zaczęły zgłaszać efekty uboczne jego stosowania (np. bóle i zawroty głowy, wahania nastroju). Ten aspekt został zbadany przez FDA, czy Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków. Urząd ten jednak stwierdził, że odczuwane objawy były zazwyczaj łagodne i nie miały potwierdzonego związku z konsumpcją aspartamu. Wskazano jednak, że wybrane osoby mogą wykazywać szczególną wrażliwość na ten związek.
Warto zatem zastanowić się nad włączeniem tego produktu do swojej diety, w ramach aktywnego i zdrowego stylu życia. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że produkty ze słodzikami, w tym z aspartamem, nie mogą stanowić podstawy codziennego jadłospisu i nie zastępują zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. Mogą natomiast być jej ciekawym urozmaiceniem, z którego korzystamy zgodnie z zasadą umiarkowania.
Źródło: Artykuł partnera