Zbawienny wpływ diety śródziemnomorskiej na mózg

Wyniki badań opartych na obrazowaniu mózgu wskazują, że u starszych osób przestrzegających zasad diety śródziemnomorskiej, mózgi zachowują większą objętość niż u osób nie stosujących tej diety.

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Edynburgu wykazał, że stosowanie diety śródziemnomorskiej ma wpływ na objętość mózgu. Badacze zebrali dane żywieniowe od niemal tysiąca 70-latków, którzy nie mieli żadnych objawów demencji. Po trzech latach połowę z nich zaproszono na rezonans magnetyczny mózgu, by ustalić objętość mózgu, istoty szarej oraz grubość kory mózgowej. Po kolejnych trzech latach ponownie przebadano 401 osób rezonansem magnetycznym. Uzyskane wyniki porównano z dietą stosowaną przez uczestników badania.

Podstawą diety śródziemnomorskiej są przede wszystkim ryby, owoce morza, warzywa i zboża. Ważnymi elementami diety są też owoce, oliwa z oliwek, nabiał i wino w umiarkowanych ilościach. W jadłospisach nie znajdziemy dań z czerwonego mięsa, którego powinno się unikać stosując tą dietę.

Wyniki pokazują, że osoby nie stosujące się rygorystycznie do zasad diety miały zdecydowanie większe ubytki mózgu od osób stosujących się do zaleceń diety śródziemnomorskiej. Podobne wyniki uzyskano biorąc pod uwagę inne czynniki wpływające na objętość mózgu takie jak wiek, poziom wykształcenia czy choroby (cukrzyca, nadciśnienie tętnicze). Nie zaobserwowano żadnych różnic w objętości istoty szarej i grubości kory mózgowej, które zależałyby od stosowanej diety.

– Nasze badania wskazują, że dieta śródziemnomorska może zapewniać długotrwałą ochronę mózgu. Mózg każdego człowieka kurczy się z wiekiem. Ubywa nam komórek mózgowych, co ma wpływ na zapamiętywanie czy choćby efektywność uczenia się – wyjaśniła stojąca za badaniami doktor Michelle Luciano z Uniwersytetu Edynburskiego. – Nasza praca pokazała, że dieta śródziemnomorska jest jednym z czynników, który ma pozytywny wpływ na zdrowie mózgu nawet w podeszłym wieku – dodała.

Wyniki badań opublikowano na łamach pisma „Neurology”.

 

Źródło: Neurology, dzienniknaukowy.pl