Picie kawy może prowadzić do dłuższego życia

Według brytyjskich naukowców, osoby pijące kawę mogą cieszyć się dłuższym życiem. Tak przynajmniej wynika z badań przeprowadzonych na ponad 521 tys. osób w całej Europie. Kawa obniża ryzyko wystąpienia śmiertelnych chorób układu krążenia i układu pokarmowego.

Brytyjscy naukowcy odkryli, że ludzie, którzy piją kawę, żyją dłużej. Picie kawy wiąże się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca, nowotworów, udarów mózgu, cukrzycy i chorób nerek. Wyniki badań wskazuję, że osoby, które spożywały filiżankę kawy dziennie, były o 12 procent mniej narażone na śmierć od osób w ogóle nie pijących kawy. Dla tych osób, które piły od dwóch do trzech filiżanek dziennie, wynik ten sięgał aż 18 procent.

Badanie, które zostanie opublikowane w lipcowym wydaniu Annals of Internal Medicine, było finansowane przez Komisję Europejską. Przeprowadzili je uczeni z Imperial College London przy współpracy z International Agency for Research on Cancer.

Naukowcy podczas prac przeanalizowali dane pochodzące od ponad pół miliona osób z 10 krajów Unii Europejskiej. Dane pochodziły z 16-letniego okresu. W tym czasie blisko 42 tys. z badanych osób zmarło. Część z nich w wyniku chorób układu krążenia, nowotworów czy udarów mózgu.

– Odkryliśmy, że wyższe spożycie kawy wiązało się z mniejszym ryzykiem zgonu z jakichkolwiek przyczyn zdrowotnych, a zwłaszcza z powodu chorób układu krążenia i chorób układu trawiennego. Picie większej ilości kawy wiązało się z bardziej korzystnym profilem funkcji wątroby i odpowiedzią immunologiczną. Nasze analizy pokrywają się we wnioskach z badaniami przeprowadzonymi w USA i Japonii, co daje nam niemal pewność, że kawa ma korzystne skutki zdrowotne – wyjaśnił dr Marc Gunter z International Agency for Research on Cancer, współautor analizy.

Badacze podczas analizy uwzględnili takie czynniki jak styl życia, dieta czy palenie papierosów. – Wyniki naszych badań wskazują, że umiarkowane pianie kawy – do trzech filiżanek dziennie – nie jest szkodliwe dla zdrowia, a włączenie kawy do codziennej diety może przynieść korzyści zdrowotne – ocenił Gunter.

Kawa jest napojem, po który codziennie sięgają miliony. Szacuje się, że dziennie wypija się jej grubo ponad dwa miliardy filiżanek. To czyni ją jednym z najpopularniejszych napojów świata. Kawa zawiera poza znaną wszystkim kofeiną także diterpeny i antyutleniacze.

 
Źródło: The Telegraph, PAP, fot. . CC BY 2.0/ Julius Schorzman  / Wikimedia Commons