Gąbka kuchenna może być siedliskiem groźnych bakterii

Znajdująca się niemal w każdym domu gąbka do mycia naczyń już po krótkim czasie używania zawiera miliony mikrobów, w tym bliskich krewnych bakterii, które powodują zapalenie płuc czy zapalenie opon mózgowych.

Niemieccy naukowcy z Justus Liebig Universität Gießen oraz Hochschule Furtwangen University zsekwencjonowali DNA drobnoustrojów znajdujących się w 14 gąbkach kuchennych. Odkryli w nich niebezpieczne dla zdrowia bakterie, które mogą wywołać infekcje u osób z osłabionym systemem odpornościowym.

Gdy badacze umieścili gąbki pod mikroskopem odkryli, że na każdy centymetr sześcienny gąbki przypada więcej niż 5 x 1010 bakterii. To siedmiokrotnie więcej niż ludzi na naszej planecie.

Według uczonych, taka gęstość bakterii występuje jedynie w kale. Co ciekawe, czyszczenie gąbki poprzez jej gotowanie lub wsadzanie do mikrofalówki nie przynosi zamierzonego skutku. Badacze odkryli, że gąbki poddane zabiegom czyszczącym miały wyższy odsetek niebezpiecznych bakterii, niż gąbki, które nigdy nie były czyszczone.

Może to być spowodowane tym, że bakterie chorobotwórcze są bardziej odporne na czyszczenie i szybko rekolonizują obszary porzucone przez ich podatnych na czyszczenie braci. Podobny mechanizm zachodzi w naszych jelitach po leczeniu antybiotykami. Zabijając jedne bakterie otwieramy drogę innym.

Gąbki to nie tylko siedliska bakterii. Poprzez nasze nawyki, choćby wycieranie powierzchni blatu, stołu czy biurka gąbką kuchenną, roznosimy potencjalnie niebezpieczne bakterie po cały mieszkaniu.

Niemieccy uczeni znaleźli na gąbkach kuchennych m.in. Campylobacter jejuni – bakterie odpowiadające za ostre zapalenie żołądka i jelit, Enterobacter cloacae – odporne na antybiotyki bakterie wywołujące zakażenia dróg moczowych czy zapalenia płuc, Klebsiella pneumoniae – pałeczkę zapalenia płuc, Proteus – drobnoustroje odpowiedzialne za zakażenie układu moczowego czy bakterie Escherichia coli, pałeczka okrężnicy powodująca schorzenia układu pokarmowego.

„Nasze badania podkreślają i ilustrują rolę gąbek kuchennych jako gorących punktów mikrobiologicznych w środowisku kuchennym, z możliwością gromadzenia i rozprzestrzeniania się bakterii z prawdopodobnym potencjałem patogennym” – napisali autorzy badań w artykule naukowym opublikowanym na łamach Scientific Reports.

Gąbki kuchenne mają najwyższy poziom bakterii w całym środowisku kuchennym. Jedynym rozwiązaniem, by zachować względną czystość w kuchni jest cotygodniowa wymiana gąbek do mycia naczyń – radzą niemieccy badacze. W ten sposób zmniejszamy ilość bakterii w naszych kuchniach i nasza ekspozycje na nie.

 

 

Źródło: Scientific Reports, fot. CC BY 2.0/ Your Best Dis/ Flickr